Medical Taping

Medical Taping

Het Medical Taping concept werd in de jaren zeventig gelegd in Azië, met name in Japan en Korea. Principes uit de chiropractie en de kinesiologie gaven aanleiding tot de ontwikkeling van een nieuwe methode, vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om de gezondheid te behouden of te herstellen. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed-en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren dan kan dat  allerlei verschillende klachten geven.

Met dat als achterliggende gedachte, werd er een elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie kan ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. De tape is 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. Ook de dikte en gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. Door deze eigenschappen is het mogelijk om met een tape een soort ’tweede huid’ te vormen. De Medical Tape ’tilt’ als het ware de huid omhoog, waardoor er ruimte in het gebied van de onderhuid waar de bloed-en lymfevaten zich bevinden. Het doel van deze tape is vooral gericht op het verminderen van de pijn tijdens bijvoorbeeld een fysieke activiteit.

Daarnaast kan de tape ook worden toegepast bij het verbeteren van de zithouding en het immobiliseren van een gewricht na bijvoorbeeld een enkelverzwikking.